Bewust eten is belangrijk zodat je weet wat je eet en hoeveel. Ongemerkt eten zorgt er vaak voor dat op een later moment eerder trek krijgt.
Wat kun je hieraan doen?
- Eet op een vaste plek, bijvoorbeeld aan tafel. Dus niet aan het aanrecht of achter je pc
- Zet de tv uit en lees geen tijdschrift of boek tijdens het eten
- Hou eens een paar dagen bij wat je eet. Door het op te schrijven kan je aan het eind van de dag teruglezen wat je hebt gegeten en hoeveel
- Plan de lunchtijd vooraf en bedenk wat je gaat eten. Op het moment dat je eet is de verleiding groot dat je toch meer gaat eten.
Verzadiging is best een complex systeem, het heeft te maken met allerlei factoren. Vloeibare vormen bijvoorbeeld, zoals soep, verzadigen minder dan calorieën in vaste vorm. Voedingsvezels leveren nauwelijks calorieën en leveren toch een verzadigd gevoel op. Daarnaast is ook de bereiding van een product van invloed. En makkelijk verteerbaar voedsel heeft een kleine verzadigingswaarde omdat de maag sneller leeg is. Eiwitten verzadigen het meest, daarna komen koolhydraten en dan vetten. Alcohol verzadigd het minst.
Maar ook de geur en beleving kan invloed hebben op de verzadiging. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer een candybar, zoals een Mars, in stukjes wordt verdeeld veel eerder verzadigd dan wanneer je hem afhapt.
Zoals al eerder gezegd, treedt de verzadiging pas in na 20 minuten. Als je snel eet, kan je dus een hoop calorieën binnen krijgen zonder dat je het gevoel hebt dat je vol zit. Dit constateerde onderzoekers van de University van Rhode Island bij vrouwen. De vrouwen die langzaam aten, kregen 65 calorieën minder binnen per maaltijd dan de sneleters.
Belangrijk voor de verzadiging is dus:
- Vooral rustig eten, brood kan je ook met bestek eten!
- Zorg dat er voldoende vezels in je voeding voorkomen, dus o.a. voldoende brood
- Neem bij een vloeibare vorm, zoals soep, iets met een vaste vorm zoals een rauwkost salade en wat stokbrood
- Suikers zorgen wel voor een snel verzadigingsgevoel, maar zijn ook zo uit de maag verdwenen. Beperk het gebruik van suikers (bv. frisdrank, snoep)