Daarnaast kan te weinig slaap leiden tot ernstig overgewicht, zo concludeert Femke Rutters van de Universiteit Maastricht. Uit eerder onderzoek van de universiteit van Chicago bleek ook dat slaapgebrek in verband staat met overgewicht. De universiteit vergeleek het verschil in calorieopname tussen een periode waar in de proefpersonen meer dan acht uur per dag sliepen met een periode waarin de proefpersonen maar vijf uur mochten slapen. De langslapers snackten dagelijks rond de negenhonderd calorieën, terwijl de groep die weinig sliep bijna elfhonderd calorieën per dag snackte.

Hoeveel slaap heb je nodig?
De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft verschilt van persoon tot persoon. Het is een fabeltje dat iedereen 8 uur slaap per nacht nodig heeft. Of je genoeg slaapt is het best te bepalen aan de hand van hoe je je overdag voelt.

Kernslaap en restslaap
De eerste 4 tot 5 uren van de slaap, worden kernslaap genoemd omdat hier vrijwel alle diepe slaap optreedt en een groot deel van de droomslaap. Dit zijn de twee slaapfasen die van essentieel belang zijn voor de kwaliteit van de nachtrust. De diepe slaap zorgt voor fysiek herstel. De droomslaap heeft als functie onze geest te verfrissen en ervaringen die we tijdens de dag hebben opgedaan te verwerken.
De overige slaap wordt restslaap genoemd omdat we niet precies weten wat de functie ervan is.

De balans tussen inspanning en ontspanning
In onze maatschappij worden we beloond voor inspanning, niet voor ontspanning. We 'moeten' van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat van alles. Dat leidt ertoe dat we in onze dag steeds minder tijd inruimen voor ontspanning. Deze manier van leven leidt tot een hoge hersenactiviteit. Mensen die slecht slapen hebben zowel overdag als 's nachts een hogere hersenactiviteit dan goede slapers. Voor hen is het belangrijk de hersenactiviteit te vertragen. Door regelmatig overdag rust te nemen en voor het naar bed gaan enige tijd 'niets' meer te doen kun je dit bewerkstelligen.

Een goede kernslaap in combinatie met goede lichamelijke en geestelijke ontspanning door de dag is voldoende voor herstel. De kans is groot dat je er op die manier beter tegen kunt als je ten minste de 4 tot 5 uur kernslaap per nacht haalt.

Tips:

  • Drink niet meer dan een of twee glazen alcohol. Als je meer drinkt bestaat de kans dat je na enkele uren wakker wordt en daarna niet meer goed kunt slapen.
  • Naast koffie bevat ook thee, cola en in mindere mate chocolademelk, cafeïne. Cafeïne is een oppepper. Vermijd daarom 4 tot 6 uur voor het slapen gaan cafeïne.
  • Zorg overdag voor balans tussen rust en activiteit. Wie regelmatig rustperiodes inbouwt, valt gemakkelijker in slaap en gaat sneller over van de diepe slaap naar de droomslaap.
  • Rond de dag tijdig af, geestelijke inspanning vlak voor het naar bed gaan verstoort de droomslaap.
  • Ga sporten of wandelen na het werk. Fysieke inspanning maakt je moe. Ook leegt het je hoofd van de indrukken die je gedurende de dag hebt opgedaan.
  • Laat op de avond sporten is af te raden, omdat de adrenaline hiervan nog tweeënhalf uur doorwerkt.
  • Problemen met slapen? Opde website van teleackunje gratis een online zelfhulpcursus volgen.

Bronnen:
www.kennislink.nl
www.teleac.nl
www.elsevier.nl