Probeer niet iedereen het naar de zin te maken
Geef duidelijk je grenzen aan en probeer deze niet te overschrijden. Door iedereen blij te willen maken, is de kans namelijk groot dat je jezelf voorbij loopt. Het is daarom belangrijk om ‘nee’ te leren zeggen.

Neem verantwoordelijkheid
Ben je geneigd om de oorzaak van problemen buiten jezelf te leggen? Dat kan ervoor zorgen dat je een slachtoffer wordt van de omstandigheden. Je denkt dat je er niks aan kunt veranderen omdat de oorzaak buiten jezelf ligt. Dit maakt je kwetsbaar. Focus op waar je wél invloed op hebt. Dit vergroot je zelfvertrouwen.

Blijf leren
Vergelijk jezelf niet met anderen. Maar richt je op een leerproces en kijk waar jij jezelf in kunt verbeteren. Dit geeft je meer voldoening en rust, dan wanneer je alleen maar bezig bent de beste te willen zijn.

Behandel jezelf als je beste vriend
Ben je ook geneigd om veel harder voor jezelf te zijn dan voor anderen? Je bent niet de enige. Als iemand een misstapt maakt leven we met diegene mee. Terwijl we onszelf in dezelfde situatie flink in de grond boren. Nergens voor nodig en vooral niet handig. Toon meer zelfcompassie!

Laat het los
Loslaten is belangrijk om stress van je te laten afglijden. Er zijn verschillende manier om afstand te nemen van dingen die je zorgen geven. Denk aan ontspanningsoefeningen, bewegen, mediteren, afspraken met vrienden of een leuke serie kijken. Probeer wat voor jou werkt.

Merk je dat je ondanks deze tips veel last blijft houden van stress? Maak dit dan bespreekbaar met je vrienden, familie of huisarts.