Dagelijkse behoefte en inname
De gemiddelde Nederlander krijgt negen gram zout per dag binnen. Dit is veel meer dan de aanbevolen bovengrens van zes gram. En dat terwijl de behoefte aan zout op een dag ongeveer 1,5 gram is. De precieze hoeveelheid zout die iemand nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld het verlies van zout via zweten gedurende het sporten.
Slechts drie gram van de ingenomen hoeveelheid zout komt natuurlijk voor in de voeding. De rest wordt toegevoegd tijdens industriële bewerking en bereiding van de voeding.
Koken met minder zout
Ook mensen met een normale bloeddruk moeten streven naar een inname van maximaal zes gram zout per dag. Een eerste stap om minder zout binnen te krijgen is te stoppen met toevoegen van zout aan de maaltijden. Veel mensen vinden het lastig om te eten met minder zout. Maar je went vanzelf aan de smaak van minder zout! Door andere kruiden en specerijen toe te voegen voorkom je dat jouw maaltijd smakeloos wordt.
Koop minder bewerkte producten
- Kaas en bewerkte vleeswaren bevatten veel zout. Toch zijn er ook kaassoorten met minder zout. Kies bij voorkeur voor cottage cheese in plaats van Goudse kaas en vervang cervelaatworst door kipfilet.
- Kant-en-klare producten bevatten vaak veel zout. Denk aan soepen, kant-en klare pakjes en zakjes of kruidenmengsels. Kies ervoor om zelf je soep te maken van verse groenten en gebruik verse kruiden bij de bereiding van je maaltijd.
- Over het algemeen bevatten zoete tussendoortjes minder zout dan hartige snacks. Maar vergis je niet! Ook in koekjes is zout toegevoegd. Gezonde snacks die geen of weinig zout bevatten zijn o.a.: vers fruit en groente, ongezouten popcorn, studentenhaver en ongezouten noten.
De zoutchallenge
De nierstichting heeft de zoutchallenge in het leven geroepen. Meedoen is simpel. Op de website van de nierstichting kan je het zoutchallenge magazine downloaden voor tips en tricks om minder zout te eten. Kook en eet 14 dagen zoutbewust en je raakt al snel gewend aan de smaak. Doe jij mee?