Ben ik de enige?
Nee, een derde van de Nederlanders heeft namelijk slaapproblemen. De klachten kunnen variëren van niet in slaap kunnen komen, te kort slapen en/of wakker worden tijdens de nacht. Naarmate we ouder worden, komen slaapproblemen vaker voor. Vrouwen hebben er twee keer zo vaak last van dan mannen.
Wat zijn de gevolgen van slaapgebrek?
Onvoldoende slaap kan leiden tot lichamelijke en mentale klachten, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, verminderde concentratie en prestatievermogen. Over het algemeen geldt dat men 7 tot 8 uur slaap per dag nodig heeft (65% heeft 7 tot 8 uur slaap per dag nodig), om optimaal te kunnen functioneren. Sommige personen hebben van nature minder slaap nodig. Voor ouderen is het normaal dat zij lichter en korter slapen en dat de slaap vaker wordt onderbroken, dit hoeft niet meteen tot klachten overdag te leiden. Mensen die continu minder slapen dan zij nodig hebben, hebben meer kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, ongelukken en concentratieproblemen.
Beweging helpt bij slaapklachten!
Mensen die overdag minimaal 30 minuten aan lichamelijke beweging doen, slapen namelijk beter en vallen sneller in slaap. In een Amerikaans onderzoek bij 2600 personen is gebleken dat de slaapkwaliteit van actieve personen 65% beter is dan bij inactieve personen. Ga voor het slapen niet nog hele zware lichamelijke activiteiten, dit kan er namelijk toe leiden dat je juist niet in slaap kunt komen. Een half uurtje zwemmen, fietsen, wandelen enzovoort kan je wel helpen.
Bronnen:
NHG.artsennet.nl
ajl.sagepub.com