Uit de verte zien ze eruit als een clubje skiërs dat heel erg de weg is kwijtgeraakt. Als dan dichterbij gekomen blijkt, dat bij de stokken helemaal geen ski's horen, is de verwarring nog groter. Wat doen deze mensen?

Als u buiten de stad woont, hebt u ze vast al eens gezien: Nordic Walkers. Mensen die wandelen in een pittig tempo en met stokken die in een ritme om de beurt worden neergezet. Bert Weijermars is zo'n Nordic Walker en uitgever van het Nordic Walking Magazine.

"Het fijne van Nordic Walking, is dat je je hele lichaam gebruikt. Niet alleen je benen, maar van je tenen tot je kruin. Je houdt je hoofd rechtop en je lacht, omdat je het naar je zin hebt. Je wordt er moe van, maar het is een prettige manier van moe worden. Je gebruikt spieren die anders nooit aan bod komen. Ik ben ook instructeur en mijn ervaring is: als mensen een keer een goede proefles hebben gehad, gaan ze verder. Het is gemakkelijk en het is een heel sociale sport, die zich er heel goed voor leent om het met meerdere mensen samen te doen. De laatste tijd geef ik niet zoveel lessen meer, omdat ik aan de ziekte van Parkinson lijd, waardoor ik niet alles kan doen wat ik zou willen. Ik loop moeilijk, maar ik doe nog wel veel aan Nordic Walking, zij het met enigszins aangepaste poles (zoals de stokken worden genoemd).

Door de poles is Nordic Walking voor mij als patiënt makkelijker dan gewoon lopen, maar dat is eigenlijk voor iedereen zo. De poles maken het makkelijker om rechtop te lopen en een deel van je gewicht steunt op je armen. Het gevoel is net zoals wanneer je twee vuisten voor je op tafel zet en dan drukt: zo richt je je lichaam op.

Het heerlijkst is het om af en toe alleen te lopen en helemaal in cadans te komen, dóór te lopen in een vast ritme. En dan op het strand, zodat je hoofd helemaal leeg waait.

Als je het op sportniveau doet, kun je je in het zweet werken, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt op ieder niveau gewoon heerlijk bewegen, in de buitenlucht. Als je eraan wilt beginnen moet je wel een basiscursus doen. Je moet leren op welke hoogte je de stokken gebruikt, de lengte van je stokken, dat soort dingen. Een instructeur heeft vaak poles ter beschikking die kunnen worden aangepast aan de cursist. Je kunt beter niet zomaar op pad gaan met zomaar een paar stokken, want als je een verkeerde techniek aanleert kun je last van je schouders, rug of ellebogen krijgen. De laatste jaren zijn de verschillende Nordic Walking organisaties zo naar elkaar toegegroeid, dat de technieken die we gebruiken grotendeels dezelfde zijn."

Ook de sportcoaches van MyDailyLifestyle vinden Nordic Walking zeker aan te raden. "Het bijzondere aan Nordic Walking, vergeleken met gewoon lopen, is dat ook het bovenlichaam wordt gebruikt. Daardoor wordt ook het uithoudingsvermogen van spieren in het bovenlichaam getraind, en levert het meer verbranding op dan lopen alleen. Doordat een deel van het lichaamsgewicht door de armen wordt opgevangen, kan Nordic Walking ook wat minder belastend zijn voor de gewrichten van enkels en knieën, maar daar staat natuurlijk de belasting van de spieren in het bovenlichaam tegenover. Er is een kans op RSI-achtige klachten als mensen niet geleerd hebben hoe ze de stokken moeten vasthouden en vooral om de spieren steeds ook weer te ontspannen. Ook daarom raad ik mensen aan te beginnen met een cursus, zodat ze met het juiste schoeisel en de juiste looptechniek op pad gaan. Behalve de al genoemde voordelen, bijvoorbeeld dat iedereen het in zijn eigen tempo kan doen, is het lekker dat Nordic Walking in de buitenlucht gebeurt. Van sporten in de buitenlucht staat niet alleen vast dat mensen zich daar beter bij voelen, maar ook dat ze beter bewegen en meer calorieën verbranden dan binnen. Wel raad ik mensen boven de vijfendertig jaar die niet al regelmatig sporten aan even de huisarts te raadplegen vóór ze Nordic Walking gaan beoefenen. Maar dat geldt voor iedere sport."

Er zijn verschillende verenigingen in Nederland waar u meer te weten kunt komen over Nordic Walking. Dat zijn de volgende organisaties:

INWA, site: www.nordicwalking.nlof contact via 033-2984074

NFIB, site: www.nfib-alfa.nlof 0416 382 818

NWU, site: www.nwunie.nlof 046-4744189

VDNOWAS, site: www.nordicwalkinginstituut.nlof 033-2584396 b.g.g 033-4334533 of 033-4758548

De AtletiekUnie ism een skivereniging, site: www.atletiekunie.nl(geen telefoonnummer beschikbaar).