Door teveel keukenzout (natrium) is de kans op een hoge bloeddruk en het risico op en hart en vaatziekten groter. Daarom is het belangrijk om bewust om te gaan met het gebruik van zout. Op de verpakking staat meestal het aantal gram natrium vermeld. Omrekenen van natrium naar zout is eenvoudig: 1 gram natrium = 2,5 gram keukenzout.

Uit een analyse van het VWA (Voedsel en Warenautoriteit), bij 6429 producten, blijkt dat er veel verschil zit in producten m.b.t. het gehalte aan zout. De ene soep bevat bijvoorbeeld 5 keer meer zout dan een andere soep. De gezondheidsraad heeft nu gezegd dat de fabrikanten het zoutgehalte in hun producten met 30% moeten verlagen.Het doel is dat we door deze maatregel niet meer dan 6 gram zout op een dag binnen krijgen.

Tips en weetjes:

  • Een kom soep bevat gemiddeld 2,8 gram zout, twee sneetjes brood gemiddeld 1 gram zout en een pizza gemiddeld 5,4 gram zout.
  • Stel: u kiest een kant-en-klare pizza van 500 gram. Op het etiket staat dat in de pizza 0,5 g natrium per 100 g zit. In uw pizza zit dus al ruim6 gr zout!
  • De volgende producten bevatten veel zout: kant- en klaarmaaltijden, hartige snacks, zoute pinda's, kaas, chips, kant-en-klare soepen en sauzen
  • Lees de etiketten en vergelijk het zoutgehalte. Op de verpakking staat zout vermeld als natrium
  • Probeer in plaats van zout andere smaakmakers zoals verse kruiden, zoals o.a. basilicum, bieslook, dille, lavas, oregano, peterselie, rozemarijn. Maar ook gember, ui, knoflook en mosterdzaad
  • Pas op met zoute smaakmakers, zoals bouillonblokjes, maggi, ketjap en kruidenzout.
  • Zeezout is niet 'beter' dan keukenzout.

Bron: Voedingscentrum

Voedsel en warenautoriteit:

Onderzoek van het VWA