Mensen die in wisselende diensten werken, gaan op den duur meer wegen. Ook roken ze meer dan degenen die alleen dagdiensten draaien, en ze slapen minder goed.
In Nederland werken ongeveer een miljoen mensen regelmatig 's nachts. Dat die mensen uiteindelijk te kampen krijgen met overgewicht is gemakkelijk voor te stellen. Regelmaat in het eetpatroon is een belangrijke factor bij het bestrijden van overgewicht en om op gewicht te blijven. Voor mensen die in wisselende ritmes werken is het moeilijker om een regelmatig eetpatroon vast te houden. Het zal bijvoorbeeld minder gemakkelijk zijn het dip-moment van de dag te herkennen. Dat dip-moment waarop vaak naar een ongezonde snack of chocoladereep wordt gegrepen...
Een andere oorzaak kan zijn, dat wie door zijn wisseldiensten niet mee-eet met de groep, bijvoorbeeld het gezin, vaker zal kiezen voor kant-en-klaar voedsel. Dat bevat bijna altijd meer calorieën, meer zout en minder vezels. Bovendien zijn wisselende werkritmes voor veel mensen vermoeiender. Moeheid is een onprettig gevoel, eten is een prettige manier om dat onprettige gevoel te bestrijden. Ook drinken mensen vaak veel koffie om wakker te blijven, en dat kan de snoeplust vergroten.
Wisselende diensten nachtdiensten zijn in sommige beroepen nou eenmaal niet te vermijden. Gelukkig zijn er wel een paar tips om tijdens een nachtdienst zo verstandig mogelijk te eten. Eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis en kaas in het begin van de dienst houdt u wakker, een maaltijd met veel koolhydraten zoals volkorenbrood, pasta of rijst in het tweede deel van de nacht geeft energie.
Zorg voor voldoende vezels uit groenten en volkorenprodukten.
Vermijd suiker: dat geeft weliswaar eerst extra energie maar erna volgt al snel een dip. Zo vraagt suiker eten altijd om méér suiker eten.
Tot slot: zorg voor een goed verlichte werkplek. Alles wat het makkelijker maakt om wakker te blijven, helpt voorkomen dat u "uit nood" overbodige tussendoortjes neemt.