Klachten en oorzaken
PDS staat bekend om de hevige buikkrampen, winderigheid, een opgezette buik, diarree, opgeblazen gevoel, obstipatie en onregelmatige darmsamentrekkingen. Het is geen ernstige ziekte, maar wel erg vervelend.

De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Wel is bekend dat factoren zoals stress, verkeerde voeding en hormonale veranderingen PDS kunnen ontwikkelen of verergeren. Daarnaast lijden vrouwen twee keer zo vaak aan PDS dan mannen.

Wat kun je er zelf aan doen?
Van PDS kun je maandenlang achter elkaar elke dag last hebben of omgekeerd maandenlang juist niet. Ook kun je in bepaalde drukke periodes meer klachten hebben dan in andere rustige periodes. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen of te voorkomen.

Pak stress aan
Zoals bij bijna elke ziekte kunnen stress en klachten elkaar sterk beïnvloeden. Kijk eens waar de stress vandaan komt. Maak bijvoorbeeld een dagboekje, waarin je opschrijft wanneer je spanningen of stress voelt en waar het eventueel minder van wordt. Merk je dat stress je klachten verergeren en lukt het niet om de stress onder controle te krijgen vraag dan hulp van bijvoorbeeld je huisarts.

Beweeg
Als je weinig beweegt, probeer dan bijvoorbeeld om wat vaker te gaan wandelen. Kijk wat dat met je klachten doet. Stop niet bij de eerste buikkramp maar probeer voorzichtig verder te gaan. Beweging heeft een gunstig effect op obstipatie, omdat het de knedende beweging van de darmen stimuleert. Ook ontbijten zou een gunstig effect hebben op de stoelgang.

Eet voldoende vezels
Er zijn maar weinig mensen die voldoende vezels eten. Het is dus zeker aan te raden om te kijken of je voeding voldoende vezels bevat. Vaak wordt door het toevoegen van zemelen en lijnzaad de vezelinname verhoogd, maar dit is ook heel goed mogelijk door bijvoorbeeld extra groenten te eten.

Pepermunt
Uit onderzoek blijkt dat pepermunt kalmerend en pijnverminderend kan zijn bij PDS. Het is nog niet duidelijk welke dosering het beste resultaat levert en voor welke patiënten.

Bronnen:
Darmgezondheid.nl
Maagleverdamstichting.nl
Nederlands Huisartsen Genootschap. (2001). Multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom.