De naam pompoen komt oorspronkelijk van het Griekse woord 'Pepon' dat 'grote meloen' betekent. Op het eerste gezicht zou je het misschien niet zeggen, maar de pompoen is familie van de komkommer, augurk en courgette. Deze groenten heten officieel de Curcubitacea-familie: de komkommerachtigen.
Pompoen goed voor je weerstand
Het vruchtvlees van de pompoen bevat weinig energie en zorgt voor een verzadigend gevoel, omdat er veel vezels in zitten. Het is rijk aan vitaminen, vooral bètacaroteen (pro-vitamine A). Bètacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A wapent je lichaam tegen virussen en bacteriën door je weerstand te verhogen.
Ook de schil is eetbaar
Het vruchtvlees van de pompoen kun je gemakkelijk bereiden. Was de pompoen vooraf, halveer de pompoen en haal de draden en pitten met een lepel eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes, schillen is niet nodig. De schil kan ook opgegeten worden en wordt zacht bij verhitting. Het vruchtvlees kan gekookt, geroerbakt of gesmoord worden. Voor variatie in de smaak kun je ook eens rozemarijn of appel toevoegen.
Lang te bewaren
Pompoenen zijn op een koele droge plek 1-2 maanden houdbaar. Een stuk gesneden pompoen kun je in de koelkast 3-5 dagen goed houden.
Bronnen:
2x2.nl
gezondheidsnet.nl