Taugé
Taugé is een kiemgroente, dit zijn jonge net ontkiemde plantjes. Op kiemgroenten kunnen schadelijke bacteriën voorkomen als salmonella of E. coli. Beter is het om taugé te blancheren (even kort onderdompelen in kokend water) of mee te koken met je gerecht. De hitte doodt namelijk de bacteriën. Bewaar taugé ook liever niet na de houdbaarheidsdatum en altijd in de koelkast.
Rauwe champignons
Rauwe paddenstoelen zoals champignons, oesterzwammen, shiitakes etc., bevatten van nature de stof agaritine. In grotere hoeveelheden is deze stof giftig en mogelijk kankerverwekkend. Een paar plakjes rauwe paddenstoel kunnen geen kwaad, maar als het gaat om grote hoeveelheden dan is het beter om de champignons of andere paddenstoelen te smoren, bakken of te stoven. Door de warmte wordt agaritine gedeeltelijk afgebroken. Ook als je de champignons in de koelkast bewaart, daalt de hoeveelheid agaritine.
Bron:
Voedingscentrum.nl