Wilskracht is als een batterij
Merkwaardig genoeg putten we ons wilskracht uit één bron voor dingen die je niet geneigd bent met elkaar te verbinden. Beleefd blijven of vriendelijk lachen terwijl je geïrriteerd of boos bent, kost wilskracht. Dat is dezelfde kracht die je gebruikt voor het nemen van beslissingen of je ergens toe zetten waar je geen zin in hebt, naar de sportschool gaan bijvoorbeeld, of de schuur opruimen. Als je de hele dag op je werk op je tong hebt moeten bijten en talloze lastige beslissingen hebt moeten nemen, dan zul je thuis eerder boos worden op je kind, een zak chips leegeten terwijl je wilde lijnen of toegeven aan dat glaasje wijn. Wilskracht is als een batterij die gedurende de dag leegloopt, hoe meer je er van vraagt des te sneller is je batterij leeg. 

In een wereld met een overdaad aan mogelijkheden, keuzes en permanente verleiding zijn regels en gewoonten van groot belang. In het Self-Regulation Laboratory, verbonden aan de Universiteit Utrecht, worden veel onderzoeken gedaan naar de vele kanten van zelfbeheersing en zelf controle. Uit die onderzoeken is al naar voren gekomen dat te veel keuzen en vrijheid de wilskracht belasten van ons als mens. Duidelijke patronen maken het leven makkelijker. We hebben maar een beperkte wilskracht, die moeten we sparen voor de echt moeilijke momenten.

Gewoontes en routines besparen wilskracht
Mensen met veel wilskracht zijn goed in het vormen van patronen: zelf opgelegde regels die automatismen worden. Die kosten geen wilskracht. Net zoals autorijden na enige tijd geen inspanning meer kost en de automatische piloot het overneemt. Gewoonten en automatismen, zoals elke avond flossen zonder na te denken, besparen wilskracht. Die kun je dan inzetten op momenten dat het werkelijk nodig is.

Tips:

  • Maak goede gewoontes en routines om je wilskracht te besparen.
  • Probeer niet teveel tegelijk aan te passen, het kost tijd om van een handeling een gewoonte te maken. Gun jezelf die tijd.
  • Zorg voor voldoende slaap en rust.
  • Zoek afleiding wanneer de verleiding te groot wordt.

Bron:
Selfregulationlab.nl