Waarom zijn deze oefeningen zo belangrijk?
Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk voor soepele en sterke spieren. Niet alleen je spierkracht, maar ook je lenigheid, balans en behendigheid hebben hier baat bij. Botversterkende oefeningen zorgen ervoor dat je botten langer sterk blijven. Het remt het proces van botafbraak af.

Hoe vaak moet je deze oefeningen uitvoeren?
Het advies is voor volwassenen en ouderen om tweemaal per week spier-en botversterkende oefeningen te doen. Voor ouderen is er daarnaast het advies dit te combineren met balansoefeningen.

Wat zijn spier-en botversterkende oefeningen?
Oefeningen waarbij je de kracht en uithoudingsvermogen van de spieren traint zijn spierversterkende oefeningen. Je kan denken aan specifieke krachtoefeningen. Maar sporten waarbij je veel moet rennen en springen zoals hardlopen, tennis, kickboxen, bootcamp en voetbal zijn geschikt. Ook zwemmen en fietsen met een langdurige belasting kan je meetellen als spierversterkende oefening. 

Botversterkende activiteiten zijn oefeningen waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast. Bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, traplopen, aerobics of volleybal. Zwemmen is dan bijvoorbeeld weer géén botversterkende activiteit.

Er zijn genoeg oefeningen die je kan doen om je spieren en botten te versterken. Welke ga jij uitproberen?