Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek onder 20 volwassenen. De deelnemers kregen gedurende 4 weken afwisselend onbewerkte of sterk bewerkte voedingsmiddelen. Ze mochten hiervan zo veel eten als ze wilden. Wat bleek? Mensen gaan zich overeten als ze sterk bewerkt voedsel voorgeschoteld kregen.

Wat zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen?
Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn producten die vaak rijk zijn aan suiker, vet en zout. Denk aan kant-en-klaarmaaltijden, chips, frisdrank koek en cornflakes. De term 'bewerkt voedsel' is van toepassing op voedsel dat zich niet meer in zijn natuurlijke staat bevindt, maar dat door de mens is bewerkt.

Gewichtsverloop
Bewerkte voeding zorgde voor een gewichtstoename, terwijl deelnemers afvielen als ze meer onbewerkte producten aten. De deelnemers kregen namelijk meer calorieën binnen als ze sterk bewerkte producten aten. Ze kwamen gemiddeld 0,8 kg aan in de 2 weken dat ze sterk bewerkte voeding namen. Ze vielen gemiddeld 1,1 kg af in de periode van onbewerkte voedingsmiddelen.

Minder bewerkte voedingsmiddelen
Mogelijk eten we meer van deze producten omdat je er minder op hoeft te kauwen. Ook verleiden de smaak, geur, vorm en verpakking om er meer van te eten. Het beste advies, probeer zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten. Kies in plaats daarvan volop voor vers.

Bron: Hall, K.D. et al (2019) Ultra processed diets cause excess calorieintake and weight gain: A one month inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake