WHO-richtlijnen
Het advies is om maximaal 10% van je energie uit ‘vrije’ suikers te halen. Vrije suikers is het suiker wat wordt toegevoegd aan producten. Een stuk fruit telt niet mee, maar een glas sap uit vruchtenconcentraat dan weer wel.
Nog beter is om 5% aan te houden. Dit betekent dat na een maagverkleinende operatie bij een inname van 1000 kcal tussen de 12-25 gram suiker mag binnen krijgen. Dit vermindert het risico op het weer toenemen van het gewicht, het voorkomen van een eiwittekort en het risico op gaatjes. Indien je nog minder suiker eet, vermindert dit vooral het risico op gaatjes en heeft het minder invloed op je gewicht.
Tips om je suikerinname te verminderen
- Laat de frisdranken, (vruchten)sappen en smoothies staan. Kies liever voor water of thee en koffie zonder melk en suiker.
- Maak geen gebruik van kant- en klare pakjes, zakjes en sauzen. Hier is vaak suiker aan toegevoegd.
- Controleer het etiket. Dan weet je precies hoeveel suiker je per portie binnenkrijgt.
- Kies je voor een suikervervanger, controleer dan of deze ook echt geen suiker bevat. Stevia wordt bijvoorbeeld vaak aangevuld met maltrodextrine, een soort suiker. Honing, kokosbloesemsuiker en agavesiroop zijn ook geen vervanging, deze bevatten nog gewoon suiker en zijn niet gezonder dan tafelsuiker.
- Eet je vlees, kies dan voor de onbewerkte en ongepaneerde soorten. Vaak wordt hier veel suiker aan toegevoegd. Kruid ze zelf, dat scheelt ook nog eens in de zoutinname.
- Kies voor hartig broodbeleg, of beleg je brood met groenten, in plaats van jam of chocoladepasta.