Loren Cordain, wetenschapper
Loren Cordain is een Amerikaanse wetenschapper die er stellig van overtuigd is dat de gezondheid van mensen verbetert als ze weer gaan eten zoals de eerste mensen aten. Cordain heeft de afgelopen 25 jaar veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op de oermens. Hij stelde het zogenaamde paleodieet samen, een dieet dat voornamelijk bestaat uit vlees, vis, eieren, groenten, fruit en noten. Dus in vergelijking met wat wij tegenwoordig nuttigen: geen granen, maar ook geen suiker en zuivel. De onderzoeken die Cordain heeft gedaan, zijn voornamelijk analyses van botmaterialen, fossielen en archeologische vondsten en bestudering van voeding uit die tijd. Een klein onderzoek, onder 9 personen, gaf aan dat de bloeddruk en de glucoseopname/insulinewerking verbeterde na een korte tijd, 10 dagen, door gebruik te maken van het paleodieet. De groep is echter te klein om hier ook harde conclusies uit te trekken.

Oerdis
Op de rijksuniversiteit in Groningen wordt er door hoogleraar Frits Muskiet met grote interesse gekeken naar de Oerdis: eten zoals onze verre voorouders aten in de oertijd. Hij is van mening dat welvaartsziekten het gevolg kunnen zijn van toevoegingen in onze voeding die een ongunstige invloed hebben zoals zout, industrieel transvet (oftewel harde vetten) en andere producten die er bij zijn gekomen in onze voeding sinds de oertijd. We zouden beter moeten kijken naar wat we denken dat gezond is, want is het wel zo gezond wat we nu eten? Inmiddels is hij, samen met de universiteit van Leiden, gestart met een onderzoek naar de invloed van het paleodieet bij mensen met diabetes type 2.

Paleodieet, goede keuze?
Toch kunnen er ook wat kanttekeningen bij dit dieet worden geplaatst. Zo zou je met een paleodieet niet voldoende calcium binnen krijgen. Calcium is belangrijk voor een goede botopbouw en daarom onmisbaar in een gezonde en volwaardige voeding. Daarnaast kan je jezelf ook afvragen of er wel voldoende vis is, wanneer iedereen vis zou gaan eten. We zijn immers met veel meer mensen dan in de oertijd het geval was. Kortom, er zal nog uitgebreid onderzoek naar gedaan moeten worden. In de tussentijd is het prima om eens wat vaker een visje te nemen, want daarvan is al bewezen dat het de vetten die daar in zitten gezond zijn voor hart en vaten!

Bron: http://www.nature.com/, http://www.inovatienetwerk.org/ (Oerdis als wapen in de strijd tegen welvaartsziekte)