De eerste thee was een ongelukje
Oorspronkelijk komt thee uit China waar het volgens een legende ‘per ongeluk’ is ontdekt. De Chinese koning dronk alleen water dat vooraf gekookt was vanwege de hygiëne. Tijdens een drinkpauze onderweg naar een afgelegen regio in China kookten bedienden water voor de keizer. Hier vielen per ongeluk wat blaadjes van een theeplant in waardoor het water verkleurde. De keizer werd nieuwsgierig en dronk de drank toch op. Hij was gecharmeerd van de smaak en merkte dat de drank een oppeppende werking had. Vanwege dit laatste gegeven zou de keizer de drank zelfs hebben ingevoerd als medicijn!
Thee als medicijn?
Thee wordt vandaag de dag niet als medicijn gezien maar er worden wel verschillende positieve gezondheidseffecten aan toegeschreven. In hoeverre is dit terecht? Zo zou thee, en dan met name groene thee, door het hoge gehalte antioxidanten beschermend werken tegen kanker. Dit is een fabel, het is namelijk niet bewezen dat (groene) thee helpt kanker te voorkomen. Ook zou thee een gunstige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Dit is gebleken uit tests op ratten maar niet bewezen bij mensen. De gezondheidseffecten van thee zijn misschien niet zo spectaculair als soms gehoopt wordt, maar dit neemt niet weg dat het drinken van thee absoluut geen kwaad kan en een goede bron van vocht is.
Theïne in thee
Maar thee bevat theïne (vorm van cafeïne), werkt dit dan niet juist vochtafdrijvend? Nee! Het lichaam raakt niet meer vocht kwijt door het drinken van cafeïnehoudende dranken, wel verlaat het vocht sneller het lichaam omdat cafeïne de nieren stimuleert. Een volwassene kan zonder problemen ongeveer 10 kopjes zwarte thee drinken of 20 kopjes groene thee (groene thee bevat de helft minder theïne). Kruidenthee bevat overigens geen theïne omdat het niet wordt gemaakt van de theeplant maar van kruiden/specerijen, zoals munt.
Bronnen:
isgeschiedenis.nl
voedingscentrum.nl
eten-en-drinken.info.nu
dietist-langedijk.nl