Hygiëne

Dat start al in de keuken. Bacteriën die altijd op kip, vlees of vis zitten, zullen boven een temperatuur van 10 graden zich gaan vermenigvuldigen. Zorg dat je de producten zo lang mogelijk in de koelkast laat en pas vlak voor het bereiden op tafel neerzet. Vooral bij kip is het belangrijk dat hij goed gaar is. Kip kan salmonella bevatten en daar kan je een aardige buikgriep aan overhouden als je die niet goed gaar eet. Vooraf koken van kippenpootjes of al voorgegaarde kipsaté is daarom het beste om dit te voorkomen. Ook voor vlees en vis geldt, zorg dat het gaar is.

Gebruik ook twee borden bij de barbecue. Een is voor de rauwe producten en een voor de gare producten. Op deze manier voorkom je dat gare producten toch wordt besmet.

Goede temperatuur van de barbecue

De meeste mensen gebruiken briketten.Briketten bevatten PAK's(polycyclische aromatische koolwaterstof). Dit zijn schadelijke stoffen die vrijkomen bij de verbranding van koolstoffen. Dit is vooral in het begin als ze net aangestoken zijn. Zorg daarom dat je wacht met het barbecueën van vlees, totdat de vlammen weg zijn en er een wit laagje op de briketten ontstaat. Natuurlijk zijn er ook gasbarbecues, maar die zijn goed te regelen qua temperatuur. Voordat je het vlees op het rooster legt, smeer je deze eerst in met een beetje olie. Dat voorkomt dat je producten blijven 'plakken' aan het rooster. Het beste is om het product dat de hoogste temperatuur nodig heeft, als eerste te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn biefstuk en spiesen. Als laatste doe je dan de vis en voorgegaarde kip. Let goed op dat het rooster op de goede hoogte staat anders verbrand je product en wordt het niet gaar.

Verbrand vlees bevat ook PAK's en die kunnen, als je ze opeet, kanker veroorzaken. Niet alleen in de darm, maar ook, zoals recentelijk onderzoek heeft uitgewezen, in de alvleesklier. Zorg er daarom voor dat het vlees niet verbrandt. En let op met producten die wat meer vet bevatten. Door het lekkende vet kunnen vlammen ontstaan en ook hier komen weer PAK's bij vrij. Dep gemarineerd vlees ook goed droog alvorens je die op de barbecue legt.

Gezonde keuzemogelijkheden

En na al die voorbereidingen kan er eindelijk gegeten worden. Maar wat is nu een goede keuze en welke hoeveelheden houd je aan?

Even kort op een rij:

  • Neem niet meer dan 125 gram vlees. Je kan beter een paar satéstokjes nemen, dan een aantal grote lappen vlees
  • Kies voor de magere soorten vlees/vis of kip
Meer calorieën Minder calorieën Hamburger (180 kcal/stuk) Tartaar (130 kcal/stuk)
Kip drumsticks (230 kcal/100gr) Kipfilet (160 kcal/100gr)
Braadworst (310 kcal/100gr) Gamba's (100 kcal/4 stuks)
  • Verse kruiden kun je gebruiken op de producten, maar een takje rozemarijn kan je ook tussen de briketten leggen. Dat ruikt heerlijk....
  • Neem rode sauzen i.p.v sauzen op basis van mayonaise
  • Een salade bij de barbecue kan verfrissend zijn en bevat niet veel calorieën (als je weinig dressing gebruikt!)
  • Groentespiesen kunnen ook prima op de barbecue
  • Vers fruit staat ook altijd erg gezellig op tafel. Maak bijvoorbeeld van mango, een sjalotje, Spaanse peper, beetje limoen, wat koriander en wat olijfolie een heerlijke salsa. Prima voor bij de kipfilet!
  • Kies voor verschillende soorten stokbrood, zo wordt een stukje brood niet saai.

Wees terughoudend met alcohol. Zorg dat er altijd een fles of karaf water op tafel staat, eventueel met een schijfje citroen/limoen of een takje muntdat nodigt uit om hier van te drinken.

En dan........Smakelijk eten!!!

Bron: Voedingscentrum