Avocado’s
Een avocado ligt vaak onrijp in de winkel, soms is deze nog te hard om meteen gegeten te worden. Wanneer een avocado eetrijp is, geeft de schil een beetje mee als je er in knijpt. Dan weet je dat je de avocado meteen kunt gebruiken. Een harde avocado kun je thuis na laten rijpen door deze in een gesloten plastic zakje (eventueel met een rijpe banaan erbij) op de vensterbank te leggen.

Sperziebonen
Een sperzieboon is vers wanneer deze doormidden breekt met een ‘knak’. Oudere sperziebonen buigen gemakkelijk mee. Bewaar verse sperziebonen liever niet in de koelkast, hierdoor worden ze sneller slap en bruin.

Tomaten en aardappels
Wanneer tomaten en aardappels nog niet rijp zijn, kunnen ze een stof bevatten die schadelijk kan zijn als je er te veel van binnenkrijgt. Gelukkig zijn de meeste tomaten in de winkel rijp en bevatten de meeste aardappels ook weinig van deze stof. Eet aardappels het liefst voordat er uitlopers, bruine, beurse of groene plekken ontstaan.

Spinazie en sla
Spinazie en sla, maar ook andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, snijbiet, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel, zijn nitraatrijke groente die je het beste vers kunt eten. Wanneer de groente te lang ligt wordt nitraat omgezet in nitriet, een schadelijke stof. Sla en spinazie kun je het beste binnen twee dagen eten wanneer de bladeren nog helder en stevig zijn.

Bewaren
De meeste groente kun je in de groentenla bewaren. Aubergine, courgette, avocado, tomaat, komkommer en paprika kun je het beste buiten de koelkast bewaren, en aardappels het beste op een donkere plek.

Bron:
Gezondheidsnet.nl