Wanneer eet ik volkoren?
Volkorenbrood is van 100% volkorenmeel gemaakt. Dit is niet af te zien van de kleur, aangezien brood soms wordt gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Alleen door het etiket te lezen kan je er achter komen of het daadwerkelijk volkoren brood is. Er moet dan ‘volkoren(tarwe)meel’ als eerste in het ingrediëntenlijstje staan. Dit geldt ook voor knäckebröd (hierover kan je meer lezen in de nieuwsbrief onder het kopje ‘gespot: echt volkoren-knäckebröd’). Bij volkoren pasta geldt dat het van tenminste 50% volkorenmeel is gemaakt.
Waarom kiezen voor volkoren?
De graankorrel bestaat uit 3 delen, namelijk de meelkern, de kiem en de zemel. Volkoren producten worden gemaakt van de hele graankorrel, zoals de naam al zegt: volle koren. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. In witte graanproducten, zoals witbrood en witte pasta, is gemaakt van tarwebloem. Tarwebloem bevat alleen de meelkern, waar dus de minst goede voedingsstoffen zitten. Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van verschillende graansoorten. Dit brood kan worden gemaakt van volkorenmeel, maar dat hoeft niet.
Gezondheidseffecten van volkoren producten
Volkoren producten hebben een gunstig effect op de gezondheid. Zo verlaagt het eten van volkoren producten het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Dit heeft voornamelijk te maken met het hoge gehalte aan vezels, ten opzichte van witte graanproducten. Ook zijn volkoren producten een belangrijke leverancier van B-vitamines, ijzer en koolhydraten. Redenen genoeg dus om voor de volkoren varianten te kiezen!
Bron:
Voedingscentrum.nl
Consumentenbond.nl