Ongeveer 66% van de vakantiegangers gaat op vakantie om te ontspannen. Andere redenen zijn nieuwe culturen en bestemmingen ontdekken of tijd samen doorbrengen. Een echte ‘guilty pleasure’ tijdens de vakantie is niet sporten en veel eten. En dat leidt tot gewichtstoename bij bijna tweederde van de vakantiegangers. 25% komt 1-2 kg aan, 15% 2-3 kg en 10% 3-4 kg.

Waardoor komt dit?

Omdat er meer calorieën ingenomen worden en minder verbrandt neemt het lichaamsgewicht toe. Vooral alcohol is een grote boosdoener. De alcoholinname tijdens vakantie was al snel verdubbeld ten opzichte van thuis. Ook eten in het vliegtuig is een echte caloriebom. Tijdens korte vluchten valt dit nog mee. Maar bij lange vluchten krijgen we gemiddeld 3400 kcal binnen! Dit komt onder andere door extra suikers die worden toegevoegd aan de vliegtuigmaaltijden voor meer smaak.

Voorkom de vakantiekilo’s

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor de beruchte vakantiekilo’s. Probeer je dagelijkse ritme thuis zo veel mogelijk aan te houden op vakantie. Streef naar 3 hoofdmaaltijden en neem wat verantwoords tussendoor. Dit voorkomt overeten. Gun jezelf af en toe wat extra’s, maar wel met mate. En beweeg! Ga de omgeving wandelend verkennen, trek een baantje in het zwembad, kom in beweging.

En mocht je wel wat zijn aangekomen tijdens de vakantie. Pak dan je ritme voor de vakantie weer op en je gewicht zal uiteindelijk weer op zijn oude niveau komen.

Bron: https://www.stedendriehoek.net/stedendriehoek/nieuws/1-op-6-vakantiegangers-komt-aan-door-leefstijl-op-vakantie