Een slechte voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je voor te bereiden op jouw valkuilen en hoe hiermee om te gaan vergroot je de kans op succes. Zelfkennis is hierbij ontzettend belangrijk. Wat zijn je valkuilen, zwaktes, ongezonde eetgewoontes? Maar ook: waar liggen je krachten? Weet je bijvoorbeeld nooit wat je moet koken? Maak dan een weekplanning in het weekend.

Te streng zijn
Wees niet te streng voor jezelf. Door een strak eetregime te volgen en jezelf alles te verbieden, hou je het nooit op de lange termijn vol. Maak bijvoorbeeld de afspraak met jezelf dat je een klein gebakje mag op een verjaardag, maar dat je de chips dan overslaat.

Onbewust eten
Eet je regelmatig terwijl je iets anders aan het doen bent? Dan heb je een grote kans dat je meer eet, dan wanneer je focust op wat je eet. Let ook op de kleine extraatjes, zoals bijvoorbeeld voorproeven bij het koken, een plakje kaas uit de koelkast of een stukje worst bij de supermarkt. Bij elkaar tikt dit behoorlijk aan in calorieën.

Jezelf veroordelen
Veroordeel jezelf niet als je een fout maakt. Hierdoor voel je je alleen maar schuldig en dit werkt averechts voor je motivatie. Probeer van je fouten te leren en te focussen op wat je de volgende keer beter kan doen.

Jezelf belonen met eten
Je tussengewicht behaald, eindelijk die 5 km gerend of zit je favoriete broek weer als gegoten? Beloon jezelf niet met eten! Zoek naar een alternatief dat je een goed gevoel geeft, zoals een ontspannende wandeling, een massage of een leuke film.