Een witte bol met anijssmaak
De venkel plant kan wel meer dan een meter hoog worden met takken, bladeren en bloemen. Wij zien vooral de onderkant van de plant in de supermarkt liggen. Het ziet eruit als een witte bol maar als je goed kijkt, bestaat die witte bol uit allemaal lagen. Elke laag is een verdikt blad van de plant, ook wel de bladschede genoemd. Venkel heeft een anijsachtige smaak en is op vele verschillende manieren te bereiden. Rauw in een salade, maar ook heerlijk uit de oven, geroerbakt of als soep. Het loof is te gebruiken als garnering. Ook de zaden worden gebruikt om olie of thee van te maken. Een veelzijdige plant dus!

Hoe te bewaren
Koop venkel zo vers mogelijk. Als het niet meer zo vers is, merk je dat het minder stevig is, wat bruine plekken krijgt en ook minder wit is. Hoe ouder de venkel des te minder sterk de smaak is. Venkel is verpakt in folie wel een week houdbaar in de koelkast.

Wanneer verkrijgbaar
Het Nederlandse venkelseizoen loopt van begin juni tot en met oktober. De rest van het jaar is de Nederlandse venkel beperkt te krijgen in de supermarkten. Venkel uit andere landen is wel het hele jaar door verkrijgbaar. Het is heerlijk fris in de lente en zomer, en een lekkere smaakmaker in de herfst!

Lekkere gerechten
Wil je ook een keer venkel proberen maar weet je niet hoe? Hier volgen wat suggesties voor lekkere venkel gerechten.

  • Als salade met (bloed)sinaasappel, waterkers, olijfolie, citroensap en wat pecorino
  • Gestoofd met tomaat en ui, lekker met een gehaktballetje en gekookte aardappels
  • Als pastagerecht met gerookte kip, sinaasappelpartjes, tuinkers, mosterd en wat parmezaanse kaas
  • Geroosterd in de oven, lekker met wat zachte geitenkaas
  • Als soep met ui, knoflook, peterselie, een scheutje room, bouillon en blokjes aardappel
    Maak er met een staafmixer of blender een mooie gladde soep van
  • Lekker als pakketje met wit vis en wat citroen uit de oven, maar ook lekker in combinatie met zalm

Eet smakelijk!

Bronnen:
wikipedia.nl
Groentenenfruit.nl
Venkel.nl