Liever vis dan visoliecapsules
Het eten van vis is gezond. Vis is een rijke bron van omega 3 vetzuren, goed voor je hart- en bloedvaten.  Deze omega 3 vetzuren zijn vaak ook te koop in capsules en veel voedingsmiddelen worden verrijkt met omega 3. De winkels liggen er vol mee. Dit lijkt een goede zaak als je bedenkt dat het gehalte aan deze visvetzuren in het gemiddelde westerse voedingspatroon vaak te laag is. Toch geeft de Gezondheidsraad de voorkeur aan het eten van vis, omdat het nog onzeker is of het effect van visolie capsules op het risico op hart-en vaatziekten gelijk is aan het effect van vis. Als je niet veel of geen vis eet, omdat je er niet van houdt of vegetarisch bent is het gebruik van voedingsmiddelen verrijkt met omega 3 wel een goed alternatief. Met het gebruik van visoliecapsules bestaat het risico op overdosering, 2 keer per week vis eten is dus voldoende om aan genoeg omega 3 te komen.

Vis is niet alleen rijk aan omega 3!
Voldoende vis eten is zeker niet alleen belangrijk vanwege de omega 3. Vis is ook bron van eiwit, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer en jodium. Ook bevat vette vis veel vitamine A en D. Daarnaast zijn vis en zeevruchten goede vervangers van voedingsmiddelen die veel verzadigd vet bevatten, zoals vette vleessoorten. Ook kan vis bij de broodmaaltijd een gezonde vervanger zijn van vetrijke kazen. Een te hoge inname van verzadigd vet verhoogt juist het risico op hart- en vaatziekten. Een Nederlands onderzoek liet zien dat het risico op hart- en vaatziekten met 25% toeneemt bij teveel slechte vetten in de voeding, terwijl dit risico juist met 25% afneemt door 2 keer per week vis te eten. Vis eten is dus gezond!

Maak je keuze!
Twee keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis. Welke vis kun je dan kiezen?
Vette vis: makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel.
Matig vette vis: baars, schar, tong, tonijn, zeewolf en zeeduivel.
Magere vis: kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis.
Gerookte paling en gerookte makreel zijn weliswaar vette vissoorten, maar bevatten ook veel verzadigd vet en zijn daarom een minder goede keuze in vergelijking met de andere vette vissoorten.

Bereiding van vis is heel divers!
Vis kun je goed verwerken in allerlei gerechten, maar combineer vis niet te vaak met bladgroenten, zoals sla of spinazie. Door deze combinaties kunnen de voor het lichaam schadelijke nitrosaminen ontstaan. Vis is altijd goed met tomaat, sperziebonen, broccoli, doperwtjes, wortelen of witlof.
Vis kun je op veel verschillende manieren bereiden, ook op slanke wijze, zoals stomen, grillen, vis uit de oven of op de barbecue. Kibbeling, vissticks of een lekkerbekje zijn al snel erg vet doordat ze gefrituurd of gebakken worden en hierbij veel vet opzuigen door het paneermeellaagje.

Toch eens vis proberen?
Houd je niet zo van vis, of heb je nog nooit vis gegeten, maar wil je het toch (weer) eens proberen? Kies dan bijvoorbeeld voor tonijn, zwaardvis of schol, deze vissen hebben niet zo'n uitgesproken vissmaak. Vooral tonijn heeft veel weg van vlees.

Bron:
gezondheidsraad.nl
voedingscentrum.nl
visrecepten.nl