Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht, vrouwen voor ongeveer 52% en mannen voor ongeveer 63%. Vocht zit in cellen en weefsels, in de ruimtes tussen de cellen en natuurlijk in je bloed. Dit vocht is belangrijk voor het regelen van je lichaamstemperatuur, het opnemen van voedingsstoffen in je darmen en het transporten van voedings- en afvalstoffen in je lichaam. Dit vocht verlies je via je urine, je ontlasting, zweten en via je ademhaling en moet weer aangevuld worden. Dit gebeurd via je eten (denk maar aan een sappige sinaasappel) en je drinken.
Drinken tegen verstopping
Drink je te weinig, maar eet je wel voldoende vezels, dan kun je verstopt raken. Vezels hebben namelijk vocht nodig om zo de ontlasting zacht te houden. Drink je niet genoeg, dan wordt je ontlasting hard met obstipatie tot gevolg. Obstipatie kan ook leiden tot een opgeblazen, vol gevoel, winderigheid en buikpijn.
Tegen hoofdpijn
Heb je wel eens hoofdpijn aan het eind van de dag? Dan zou dit wel eens kunnen komen doordat je te weinig gedronken hebt. Wanneer je te weinig drinkt, kun je lichte uitdrogingsverschijnselen krijgen zoals hoofdpijn maar ook vermoeidheid.
Om vocht vasthouden tegen te gaan
Het klinkt tegenstrijdig, maar wanneer je niet voldoende vocht binnenkrijgt zal je lichaam het vocht wat er is vasthouden. Dit is een overlevingmechanisme om er voor te zorgen dat je lichaam zo lang mogelijk de belangrijke functies uit kan blijven oefenen. Pas wanneer je voldoende begint te drinken, herkent je lichaam dat er voldoende vocht binnenkomt en dat het niet meer nodig is om vocht vast te houden.
Om sportprestaties te ondersteunen
Met sporten kun je sowieso al veel vocht kwijtraken, maar als je niet voldoende gehydrateerd bent kan dit je sportprestaties beïnvloeden. Denk hierbij aan vermoeidheid, een lusteloos gevoel maar ook meer last hebben van spierpijn.
Bron:
Voedingscentrum.nl