Een tekort aan eiwit in de voeding kan leiden tot afbraak van spierweefsel. Vooral als het lichaam minder energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Op de lange termijn kan het leiden tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand. Voor gezonde volwassenen zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat veel eiwit schadelijk is. Uit voorzorg wordt er wel een bovengrens aangehouden van 2 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Aanbevolen hoeveelheid eiwit
De precieze behoefte aan eiwit hangt af van het lichaamsgewicht, leeftijd en omstandigheden zoals sportactiviteiten.Voor mensen die een maag verkleinende operatie hebben ondergaan geldt het advies om 1,2-1,5 g eiwit per kg lichaamsgewicht te gebruiken, het gewicht hiermee teruggerekend naar een BMI van 22,5.

Het gewicht bij BMI 22,5 berekenen kunt u online doen. Indien u dat gewicht heeft berekend kunt u dit vermenigvuldigen met 1,2-1,5. Dan heeft u zelf uw eiwitbehoefte berekend. Indien u hier niet uit komt, vraag dan uw diëtist om advies.

Eiwitbronnen
Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Brood, granen (zoals rijst en pasta), peulvruchten (zoals bonen en linzen), noten en paddenstoelen zijn plantaardige bronnen van eiwit. Vlees, vis, gevogelte, melk(producten), kaas, en eieren zijn dierlijke bronnen. Door volop te kiezen voor deze producten Kun je ernaar streven om voldoende eiwit binnen te krijgen.