Wat is het verschil tussen een voedselinfectie en voedselvergiftiging?
Bij een voedselvergiftiging zorgen giftige stoffen in het voedsel ervoor dat je ziek wordt. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. De klachten, zoals buikkrampen, misselijkheid, diarree en/of braken, ontstaan vaak binnen 8 uur na besmetting. Vaak gebeurt dit wanneer eten te lang op een te hoge temperatuur bewaard is, zoals kamertemperatuur. Het verhitten van het eten zorgt er wel voor dat de bacteriën en schimmels dood gaan, maar de gifstoffen blijven in het eten zitten.

Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten de boosdoeners. Deze komen via de voeding in je darm terecht en prikkelen of tasten de darmwand aan. Een bacterie of virus kan nog enkele weken in je darm blijven zitten waardoor, bij slechte hygiëne, anderen weer besmet kunnen raken. Een aantal uur tot een aantal dagen na de besmetting krijg je last van buikkrampen en diarree, soms met braken erbij. Gemiddeld duren de klachten 4 dagen, al is overgeven meestal na een dag wel voorbij.

Tips voor kamperen
Tijdens het kamperen heb je niet altijd een goede koelkast tot je beschikking. Een koelbox met koelelementen of elektrische koelbox biedt dan uitkomst. Probeer ook minder bederfelijke producten mee te nemen en in te kopen. Broodbeleg zoals pindakaas, appelstroop, jam, honing, smeerkaas, ham en vis uit blik en rookvlees zijn producten die minder snel bederven. Houdbare sappen en houdbare melk zijn ook veiligere keuzes. Voor producten die doorgaans in de koeling bewaard worden is het raadzaam om deze in kleine porties te kopen en zo kort mogelijk te bewaren.

Hier kun je nog meer op letten

  • Was je handen regelmatig; na elk toiletbezoek, na het verschonen van kinderen en aanraken van dieren. Neem eventueel een klein flesje desinfecterende handgel in je tas mee voor een snelle reiniging van je handen.
  • Wanneer het water uit de kraan niet geschikt is om te drinken, gebruik dan water uit fles of pak. Gebruik dit water ook om je tanden mee te poetsen.
  • Bestel in landen waar kraanwater niet drinkbaar is, drinken zonder ijsklontjes.
  • Drink alleen water uit verzegelde flessen, let hierop als je een fles water in een restaurant of bar bestelt.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water, wanneer het water uit de kraan niet geschikt is om te drinken kun je fleswater of gekookt kraanwater gebruiken. Kook kraanwater 5 minuten en afkoelen voor gebruik, deze is dan maximaal 1 dag drinkbaar.
  • Wanneer je zelf je eten bereidt, is het belangrijk dat je materialen schoon zijn. Was voordat je begint je handen, zorg ervoor dat keukengerei dat met rauw vlees of vis in aanraking is geweest (planken, messen, spatels) niet meer voor andere (bereide) producten gebruikt wordt.
  • Verhit al je eten goed, vooral dierlijke producten zoals vlees, vis, ei. Doe dit ook met restjes.
  • Koel bederfelijk eten goed. Leg eten uit de koeling ook als laatst in je boodschappenkarretje en vervoer deze in een koeltas. De ideale temperatuur van je koelkast is 4°C.
  • Kijk of er in stalletjes op straat hygiënisch gewerkt wordt. Rauw vlees of vis mag niet in contact komen met al bereide producten. Wordt hiervoor bijvoorbeeld apart keukengerei gebruikt? Ziet het er ook schoon en fris uit?
  • Koop eten bij restaurantjes, cafés en kraampjes die druk bezocht worden. De kans dat je hier bedorven voedsel krijgt is kleiner.
  • Is wat koud hoort te zijn ook echt koud? Smoothies, salades, rauwkost en fruit mogen niet te lang warm staan. Maar ook vlees, vis, zuivel en snacks moeten gekoeld worden bewaard. Ook als ze daarna nog verhit of gebakken worden.
  • Is wat heet hoort te zijn ook echt heet? Het eten moet door en door gebakken zijn, niet half rauw. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen. Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat.
  • Voedingsmiddelen als tartaar, half rauw vlees, rauwe vis, rauwe schaal- en schelpdieren, rauwe kiemgroente en rauwe ongekookte melk zijn risicovollere producten. Wanneer de omstandigheden niet zo hygiënisch zijn kun je deze beter laten staan. Door en door verhit zijn deze wel veilig.

Bron:
Voedingcentrum.nl