Niet waar: Of je de boterhammen nu zo opeet of er een tosti van maakt, beide blijven ze dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten. Een tosti lijkt vetter omdat de vetten uit de kaas door de warmte vrijkomen, maar het toasten van de boterhammen verandert niets aan de voedingsstoffen. Een gezonde tosti kun je maken met twee volkoren boterhammen, een plak (30+) kaas en een plakje ham. Lekker met nog een paar plakjes tomaat, courgette of wat rode ui. 

Bron: Voedingscentrum.nl

Waar of niet waar? Krachttraining is net zo belangrijk als cardio-training

Waar: Bewegen met nadruk op duurinspanning moet worden gecombineerd met krachtinspanning. Dat geeft het meeste rendement. Dat kunt u doen door de ene keer uw uithoudingsvermogen wat meer te trainen (de hartspier), en de andere keer wat meer nadruk te leggen op de skeletspieren. Zo blijft trainen ook lekker afwisselend.

Waar of niet waar: Verse groenten zijn veel gezonder dan diepvriesgroenten en groenten in pot of blik

Niet waar: Diepvriesgroente bevat evenveel vitamines en mineralen als verse groente, en groente uit blik of pot bevat maar ietsje minder vitamines. Dat verschil is te verwaarlozen, vooral omdat bij het bereiden van groente uit blik of pot nauwelijks vitamines meer verloren gaan, zoals bij verse groenten gauw gebeurt, bijvoorbeeld in het kookwater.

Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, is het vooral belangrijk genoeg groente te eten. Dat wil zeggen: zo'n twee ons per dag. Alle soorten verse groente en groente uit diepvries en blik of pot tellen daarbij mee.

Bron: Dietisten Coöperatie Nederland

Waar of niet waar: De maat van het bestek heeft invloed op de hoeveelheid die je eet

Waar: Uit onderzoek blijkt dat hoe groter het bord is, des te meer er wordt gegeten. En dat blijkt zelfs ook voor het bestek te gelden. Met een grotere lepel wordt meer gegeten dan met een kleinere. Volgens dr. Ineke Steenhuis, onderzoeker aan de VU in Amsterdam, wordt de portiegrootte vergeten in de strijd tegen vetzucht. "Mensen letten er tegenwoordig goed op wát ze eten," zegt ze, "maar nauwelijks op hoevéél ze eten." En de porties zijn tegenwoordig vaak groter dan vroeger en vooral: veel groter dan nodig.

Bron: ‘Hap Slik Weg', Brian Wansink, 2006

Waar of niet waar: Light producten zijn altijd goed in een dieet 

Niet waar: Light producten kunnen een dieet ondersteunen, maar dan moet u wel goed op de hoeveelheid calorieën erin letten. Niet alle light-producten zijn energie-arm. ‘Light' betekent alleen dat het product minstens eenderde minder energie bevat dan een vergelijkbaar product dat niet ‘light' is.

Er zijn wel lightproducten die vrijwel geen energie leveren, bijvoorbeeld sommige light frisdranken en suikervrije kauwgom.

Waar of niet waar: Je kunt beter een Snelle Jelle nemen dan een oliebol

Niet waar: Een Snelle Jelle levert meer dan 200 kcal terwijl een oliebol (zonder suiker) 166 kcal is. Een oliebol bevat wel wat meer vetten, maar wanneer deze goed heet gebakken zijn valt het vetgehalte reuze mee!
Ga je zelf oliebollen bakken? Neem dan vloeibare frituurvet of olie, en let er op dat de temperatuur van je bakvet tussen de 150 tot 175°C graden is. Bak ook niet te veel oliebollen in een keer, de temperatuur van het vet daalt dan te snel waardoor de oliebollen niet snel genoeg dichtschroeien en zich volzuigen met vet.

Bron: Voedingscentrum

Waar of niet waar? Groente en fruit kun je met elkaar vervangen

Niet waar: Iedere groente en fruit soort heeft een andere samenstelling als het gaat om vitamines en mineralen. Worteltjes bevatten bijvoorbeeld heel veel vitamine A, maar de meeste fruitsoorten niet. Ook het vezel- of vochtgehalte kunnen behoorlijk verschillen. Je kunt een portie groente daarom niet vervangen door een stuk fruit. Ook is het goed om onderling in de groepen te variëren om zo genoeg van alles binnen te krijgen. Het advies is om dagelijks 1 portie fruit te nemen. Probeer hierbij dagelijks te zorgen voor variatie  en probeer elke dag een andere groente soort bij de warme maaltijd te nemen. Zo zorg je voor lekker veel variatie en krijg je alle belangrijke stoffen binnen!

Bronnen: Gezondheidsnet, Voedingscentrum, Voedingswaardetabel

Waar of niet waar? Magere melk bevat 50% minder vet dan halfvolle melk

Niet waar: Halfvolle melk bevat 1,5 gram vet per 100 gram, terwijl magere melk 0,1 gram vet per 100 gram bevat. Conclusie, magere melk bevat ruim 90% minder vet dan halfvolle melk.
Volle melk bevat 3,5 gram vet. Tussen volle en halfvolle melk zit ook geen 50% verschil. Volle melk bevat dus ruim 2 x zoveel vet als halfvolle melk en 35 x zo veel vet als magere melk.

Bron: Puurgezond.nu

Waar of niet waar? Na een uur stoven is de alcohol uit een stoofpotje verdwenen.

Niet waar: Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waaraan alcohol is toegevoegd, is pas ±90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft dus meer alcohol achter.  Na flamberen blijft circa 75% van de alcohol aanwezig in het gerecht. Flamberen is het in brand steken van een van te voren verwarmde sterk alcoholische drank, die over een bereid gerecht wordt gegoten.  Bij bewaren in de koelkast of bij kamertemperatuur van gerechten of sauzen waarin alcohol is verwerkt kan het alcoholgehalte met circa 10 tot 20% afnemen.

Bron:
Voedingscentrum.nl

 

Groene thee is gezonder dan ‘gewone’ zwarte thee.

Niet waar. Beide bevatten evenveel antioxidanten. Het enige verschil tussen de twee is de samenstelling in antioxidanten. Vaak worden aan thee ook allerlei gezondheidseffecten toegeschreven, zoals werking tegen kanker door de aanwezige antioxidanten. Tot op heden zijn er alleen geen studies die dit duidelijk aantonen. Thee is wel een goede en lekkere bron van vocht. Blijf het dus vooral drinken!

Bron: voedingscentrum.nl

Waar niet waar? Als er ‘ambachtelijk’ op een product staat betekent dit dat het product niet in een fabriek is gemaakt.

Niet waar. Als er op een verpakking staat dat een voedingsmiddel op een ambachtelijke manier is gemaakt, wordt de indruk gewekt dat het op tradiotinele of unieke manier bereid is door een vakman. Helaas is de  ‘ambachtelijk’ geen beschermde term in de warenwet. Het mag dus overal op gezet worden! Een ‘ambachtelijk’ brood kan dus net zo goed in een fabriek zijn gemaakt. Hetzelfde geld voor ‘vers’, ook deze term is niet beschermd en zegt dus niet per se iets over de ‘versheid’ van een product

Bron: voedingscentrum.nl


Waar niet waar? Mager gehakt bevat nauwelijks vet.

Niet waar. Ook in mager rundergehakt zit vet, maar wel minder dan in gewone runder (of gemengd) gehakt. De Warenwet heeft bepaald dat er in mager gehakt niet meer dan 15% vet mag zitten, dit is toch nog maximaal 15 gram op 100 gram gehakt. Wil je echt voor mager kiezen dan is tartaar een goede keus.

Bron: voedingscentrum.nl

Waar niet waar? Extra vierge olijfolie is gezonder dan gewone olijfolie

Niet waar. De benaming extra vierge (vergine of virgin) heeft te maken met de kwaliteit van het product,maar de vetten blijven hetzelfde waardoor het niet gezonder is dan gewone olijfolie. Olijfolie mag extra vierge genoemd worden wanneer deze op een koude manier geperst is en minder dan 1% zuur bevat. Gewone olijfolie is vaak het product van een tweede persing, waarbij de pulp van de olijven verhit en gewassen wordt om er meer olie uit te krijgen, deze olie mag net meer dan 1,5% zuur bevatten. Door die verhitting heeft deze olie een lichtere smaak en gebruiken we deze vaker voor het bakken.

Bronnen:
puurgezond.nl, Wikipedia.nl

Waar niet waar? Groente als komkommers en tomaten kun je het beste in de koelkast bewaren

Niet waar: vruchtgroente als komkommer, tomaat, paprika, courgette en aubergine kun je het beste buiten de koelkast op een koele plek bewaren zoals in de keuken, kelder of berging. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast. Koop je een komkommer in folie dan kun je deze het beste erom laten zitten, komkommer in folie is langer te bewaren dan komkommer zonder folie.

Bron: Voedingscentrum.nl

Waar niet waar? Door koken verdwijnen de vitamines uit groente.

Waar: Maar je kunt het verlies van waardevolle stoffen zoveel mogelijk beperken door groente zo kort mogelijk te koken in zo weinig mogelijk water. Verder kun je groente beter zo snel mogelijk opeten na het bereiden. Tot slot; gooi het kooknat met daarin een deel van de vitamines niet weg: je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een soep.

Als je een magnetron hebt, kan het nog beter. Als je daar de groente in bereidt, heb je minder water nodig en in een speciaal stoomzakje bijna helemaal geen water. Dan gaan er dus nog minder vitamines verloren in het kookwater!

Waar of niet waar? Een tosti bevat meer calorieën dan een boterham met kaas en een boterham met ham

Niet waar: 
Een tosti lijkt vetter omdat de vetten uit de kaas door de warmte vrijkomen, maar het toasten van de boterhammen verandert niets aan de voedingsstoffen. Een gezonde tosti kun je maken met een volkoren boterham, een plak (30+) kaas en een plakje ham. 

Bron:Voedingscentrum.nl

Waar of niet waar? In meergranenbrood zitten meer vezels dan in volkorenbrood

Niet waar: Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Dit brood kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Volkorenbrood moet met volkorenmeel gemaakt worden, anders mag het geen volkorenbrood heten. In volkorenmeel zitten meer vezels dan in gewoon meel. Vandaar dat volkorenbrood meer vezels bevat dan meergranenbrood!

Waar of niet waar? Spinazie mag je niet opnieuw opwarmen.

Niet waar:
Spinazie kun je prima opnieuw opwarmen mits je het na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4°C. Spinazie bevat nitraat, een stof die door bacteriën omgezet kan worden in nitriet. Nitriet kan omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen. Hoe warmer de omgeving des te sneller het aantal bacteriën groeit. Bewaar spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast en geeft het niet aan kinderen die jonger zijn dan 6 maanden.


Bron:Voedingscentrum.nl

Waar of niet waar? Je hebt een product als halvarine of margarine helemaal niet nodig.

Niet waar:
Aan de huidige halvarines en margarines zijn vetoplosbare vitamines toegevoegd, zoals A, D en E.
In Nederland hebben we moeite om uit onze dagelijkse voeding de aanbevolen hoeveelheid vitamine A en D te halen. Neem je iets van halvarine of margarine op je brood, dan weet je dat je voldoende van deze vitamines binnenkrijgt. Het is dus belangrijk om je brood te besmeren met halvarine of margarine.

Bron: Voedingscentrum.nl

Waar of niet waar? Tijdens een nachtdienst kun je het beste suikerrijke producten nemen om wakker te blijven.

Niet waar: Suiker zorgt juist voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel wat uiteindelijk vermoeidheid tot gevolg heeft. Wil je wakker blijven tijdens jouw nachtdienst dan kun je het beste regelmatig eten, volkoren producten gebruiken voor een stabiele bloedsuikerspiegel en in het eerste deel van je nachtdienst eiwitten nemen om alerter te blijven. Suikerrijke producten als koeken, repen en snoep maken je juist vermoeider.


Bron: Goedenacht. Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid. StAZ.