Gat tussen intentie en actie

Er bestaat een groot verschil tussen de intentie om iets te doen en het daadwerkelijk te doen. Er zijn hiervoor verschillende mogelijke oorzaken. Zo is het belangrijk om vertrouwen te hebben dat het je ook daadwerkelijk gaat lukken. Maar ook het hebben van een goed plan, het stellen van een realistisch doel en zorgen voor steun vanuit je omgeving zijn van grote invloed.

Soort motivatie
Motivatie komt voor in verschillende vormen. Zo kan je gemotiveerd zijn iets te doen omdat het belangrijk is voor jezelf. Dit noemen we intrinsieke motivatie. Maar het kan ook zijn dat je motivatie vanuit je omgeving komt. Dit noemen we extrinsieke motivatie. Over het algemeen is intrinsieke motivatie sterker dan extrinsieke motivatie. Maar je kan het laatste ook zeker gebruiken. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met vrienden en open te zijn over je doelen.

Wilskracht
Motivatie is datgene wat je aanspoort om iets te doen. Maar het is niet nodig om iets te gaan doen. Hiervoor heb je vooral wilskracht nodig. Wilskracht is net een spier. Wordt er in korte tijd te veel van gevraagd, dan raakt het op. Het herstelt wel weer, maar het is belangrijk om niet te veel tegelijkertijd te vragen van je wilskracht. 

Kies een reden die je echt motiveert en koppel hier een concreet doel aan. Zet dit om in taken die nodig zijn om je doel te behalen. Zet wilskracht in om deze taken uit te voeren. Wordt het moeilijk? Herinner jezelf dan weer aan je motivatie en zet deze in om je wilskracht te versterken.