Lekker gezond
Pompoenen bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels, mineralen en vitamines. Vooral de fel gekleurde oranje pompoenen bevatten veel bètacaroteen, ook wel pro-vitamine A genoemd. Bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A die goed is voor je huid en je zicht, door een tekort kun je bijvoorbeeld last krijgen van nachtblindheid.
Zowel de schil als pitten zijn eetbaar
Je kunt een pompoen gerust met schil en al in stukken snijden, de schil wordt ook zacht tijdens de bereiding. Was de pompoen en verwijder de draden waar de pitten ook in zitten. De pitten kunnen gewassen en, na het drogen, geroosterd worden.
Lekkere gerechten
Met een pompoen kun je vele kanten op; koken, roerbakken, smoren of in de oven bereiden. Hieronder vind je een aantal lekkere ideeën:
- Pompoensoep: lekker met kerriepoeder en appel. Neem rozemarijn, salie of tijm voor een meer provinciaalse smaak of komijn, koriander en gember voor een Indiase smaak. Ook puur is pompoen lekker met een gefruit uitje en knoflook.
- Rijst: Pompoen is heerlijk in een risotto met champignons maar ook in een Indiase of Thaise curry met rijst.
- In de oven: Snijd de pompoen in blokjes of schijven, besprenkel met wat olie en kruiden en laat het langzaam gaar worden in de oven. Ook lekker met andere geroosterde groente als venkel en aardappels, in een ovenschotel of in een hartige taart.
- Salade: geroosterd of gebakken met verschillende slasoorten en sinaasappel, of met linzen, knoflook, spinazie en tomaten.
- Stoofpot: Pompoen doet het ook goed in een stoofpotje met een Marokkaanse kruidenmix, tomaten en kikkererwten.
Eet smakelijk!
Bronnen:
groentenenfruit.nl
Voedingscentrum.nl