Transvetten komen voor in dierlijke en bewerkte producten
Transvetten komen van nature in bepaalde producten voor als melk, kaas en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Verder worden transvetten gevormd wanneer plantaardige vloeibare vetten, zoals zonnebloemolie, zo bewerkt worden dat deze op kamer temperatuur een vaste vorm houden. Deze geharde vetten worden gebruikt voor margarine, frituur-, bak- en braadvetten en voor het maken van koek, gebak en snacks.

Gehydrogeneerd vet
Het omzetten van olie naar een vaste vorm wordt ook wel gedeeltelijke harding of gedeeltelijke hydrogenering genoemd. Dit wordt gedaan om het smeltpunt van de vetten te verhogen en de houdbaarheid te vergroten. Vroeger bevatten deze producten ontzettend veel transvetten maar door het aanpassen van de techniek is de hoeveelheid transvetten in margarines, halvarines en bak- en braadproducten verminderd tot minder dan 1 gram transvet per 100 gram product. In frituurvet voor de horeca en bakkerijvetten voor koek en gebak kan echter nog wel meer transvet in zitten, maar ook hier wordt hard gewerkt om het gehalte naar beneden te krijgen.

Waarom zijn transvetten schadelijk?
Vetten zijn voor ons lichaam heel erg belangrijk, ze worden onder andere gebruikt voor het opbouwen van cellen en hormonen. Zonder vetten kan ons lichaam niet goed werken. Transvetten beïnvloeden door hun samenstelling de opbouw van een cel dusdanig dat deze niet meer goed kan functioneren. Ook is duidelijk geworden dat transvetzuren het cholesterolgehalte in het bloed verhogen, de kans op diabetes verhogen maar bijvoorbeeld ook het testosteron bij mannen verlaagd. Met onze voeding krijgen we zo`n 2-3 gram transvet per dag binnen, dit is net iets boven de aanvaardbare hoeveelheid van 1% van onze dagelijkse calorie inname. Ongeveer de helft komt uit producten als kaas, melk en vlees, het andere uit snack, koek en gebak.

Waar staat het op het etiket?
Transvetten hoeven niet genoemd te worden op het etiket. Op het etiket moet wel vermeld worden of er gedeeltelijk gehard olie of vet gebruikt is (te vinden als ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard' of ‘gehydrogeneerd vet'). Dat een product gehard vet bevat wil nog niet zeggen dat het ook automatisch transvet bevat. Andersom kan het zo zijn dat een product geen gedeeltelijk gehard vet bevat maar wel (dierlijke) transvetten.

Wat kun je zelf doen om de inname te beperken
Kies zo weinig mogelijk voor bewerkte producten zoals snack, koek en gebak. Gebruik zo veel mogelijk veel mogelijk vloeibaar en zacht vet. Zin in een frietje? Ga dan naar een zaak die het merk Verantwoord Frituren draagt, dan weet je zeker dat er vloeibaar frituurvet gebruikt wordt.

Bronnen:
Voorlichtingmvo.nl
Hartstichting.nl
Voedingcentrum.nl
Livestrong.com
Wikipedia.org
Webmd.com