Zet je kaken aan het werk!
Op een dag heb je meerdere eetmomenten. Voor al die eetmomenten is het belangrijk dat je de tijd neemt en je bewust bent van wat je eet. Helaas lukt dat niet altijd vanwege diverse factoren, zoals onaangename emoties, gewoonte, haast etc. Hierdoor ben je minder bewust bezig met eten dat als gevolg kan hebben dat je minder goed kauwt en minder proeft. Tijdens het kauwen komen enzymen vrij die bijvoorbeeld het zetmeel in brood veranderen van structuur. Tijdens deze fase wordt het voedsel geanalyseerd en worden de kenmerken, zoals smaak en structuur, doorgeseind naar onze hersenen die vervolgens ons spijsverteringsstelsel in paraatheid brengen. Redenen genoeg dus om de tijd te nemen voor een maaltijd en onze kaken aan het werk te zetten!
Basissmaken
Er zijn vier basissmaken; zoet, zout, zuur en bitter. In 1908 is er een 5de smaak ‘umami' ontdekt door de Japanse professor Kikunae Ikeda. Umami is een Japans woord voor ‘hartig', hierbij kun je denken aan de smaak van tomaat, zeewier, bouillon of gebakken vlees. Over de smaakzones bestaat een misverstand. Het is niet zo dat je zoet op het puntje van je tong proeft en bitter aan de zijkant. Als je in de spiegel kijkt zie je allemaal kleine bultjes op je tong, dit zijn je smaakpapillen. De vier basissmaken worden door alle smaakpapillen op je tong herkend. Wel kunnen bepaalde smaakpapillen wat gevoeliger zijn voor de ene smaak en wat minder voor een andere.
Tips
Om nog meer te genieten van je eten zou jij jezelf nog bewuster kunnen maken van de verschillende smaken. Een aantal tips om je hierbij te helpen:
1. Plan je maaltijden vooraf, zodat je voldoende tijd hiervoor hebt. Neem voor de hoofdmaaltijden minimaal 20 minuten de tijd.
2. Kauw goed (minimaal 15 seconden) op elke hap.
3. Eet bewust, dus laat je niet afleiden.
4. Wacht 5 seconde voordat je de volgende hap neemt.
Bronnen:
gezondheidsnet.nl
kno.nl
kennislink.nl