Een pastasaus of soep kun je invriezen, na het ontdooien en opwarmen smaken deze nog prima. Maar de pasta zelf is na het invriezen vaak veel minder lekker. Hoe komt dit?
Wanneer water bevriest, zetten de watermoleculen uit. Eten bestaat voor een groot deel uit water dat vastgehouden wordt in de celwanden. Wanneer je eten invriest, dan zet het water in het eten uit, waardoor de celwanden beschadigen. Na het ontdooien kan het dan papperig zijn, zoals met pasta, of heel slap zijn, zoals bij ingevroren rauwe groente. Wanneer je eten al gekookt is en minder structuur heeft, dan zijn er meestal geen problemen na het invriezen.Zo kun je een pastasaus dus prima invriezen, maar de pasta zelf beter koken op het moment dat je het wilt eten.
Bron:
Puurgezond.nl
Weet jij waar het woord 'ontbijt' vandaan komt?
In het Nederlands bestaat het woord ontbijt uit twee delen, 'ont' wat 'voorafgaand aan' betekent, en bijt, van het woord bijten of eten. Zo kan het ontbijt gezien worden als het begin van eten. In het Engels betekent onbijt 'breakfast', letterlijk het doorbreken van het vasten. In het Duits houden ze meer de tijd van de dag aan; 'Frühstück' oftewel al vroeg een stuk(je) eten.
Bron:
Brood.net
Wist je dat je per dag wel zo'n 2,5 liter aan lichaamsvocht verliest?
Alleen al met het naar de toilet gaan kun je meer dan 1,5 liter vocht per dag verliezen. Daarnaast verlies je gemiddeld een halve liter vocht via je huid door middel van zweten en een halve liter vocht via het uitademen. Geen wonder dat het zo belangrijk is om voldoende te drinken!
Hoeveel vocht je nodig hebt, hangt af van hoeveel vocht je verliest. Dat verschilt per persoon en hangt af van de omstandigheden waarin je verkeert. Als je veel sport en beweegt of bij hogere temperatuur, heb je meer nodig. Als je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert heb je minder vocht nodig. Een teveel aan water komt bijna nooit voor, alleen als je extreem veel drinkt. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Het advies is om ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken.
Wist je dat de naam Brinta uit verschillende woorden bestaat?
De naam Brinta bestaat uit BR van het Engelse woord breakfast, ontbijt. En dan IN, dat betekent instant en TA van tarwe. Een Engelse naam dus, maar wel een Nederlands product. Brinta wordt gemaakt van volkorentarwemeel. Dit bestaat uit gemalen tarwe met een klein beetje zout. Het wordt meestal gegeten met koude of warme melk en is een uitstekend ontbijt! Het is ook nog eens vezelrijk met 10,5 gram vezels per 100 gram Brinta.
Je kunt Brinta ook goed toevoegen aan smoothie’s of wanneer je voor een eiwitrijke variant wilt kiezen kun je magere kwark met Brinta en een beetje (diepvries)fruit in een blender malen tot een lekkere, voedzame en vezelrijke maaltijd.
Eet smakelijk dus!
Bronnen:
Lekkerbelangrijk.nl via voedingscentrum.nl
Wikipedia.nl
Wist je dat biologisch niet hetzelfde is als fair trade?
Groente, vlees maar bijvoorbeeld ook katoen of een schoonmaakmiddel kan biologisch zijn. Biologisch zegt namelijk iets over de manier waarop er met de aarde om wordt gegaan, hoe eten wordt geproduceerd en hoe er met dieren om wordt gegaan. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of preventieve antibiotica. Fair Trade staat voor eerlijke handel, vooral in ontwikkelingslanden. Hierbij worden (kansarme) boeren naar eerlijkheid betaald voor hun producten en wordt er gelet op goede sociale en ecologische omstandigheden van de werknemers.
Bron: Puurgezond.nl
De ramadan elk jaar opschuift?
Het islamitische jaar telt 12 maanmaanden. Het volgt de cyclus van de maan, zodra er een nieuwe maan zichtbaar is, begint een nieuwe maand. Hierdoor is het islamitische jaar ongeveer 11 dagen korter dan de christelijke jaartelling, de kalender die wij aanhouden. Zo komt het dat de Ramadan voor ons elk jaar ongeveer 1,5 week eerder begint.
Bron: wikipedia.nl
Wist je dat tamme kastanjes eetbaar zijn?
In Nederland heb je zowel wilde als tamme kastanjes. De tamme kastanje, die eetbaar is in tegenstelling tot de wilde kastanje, herken je aan langwerpige, getande bladeren. De bolster heeft veel, lange en fijne stekels. In de bolster zitten meestal 3 kastanjes die een platte kant hebben en een puntje met een wit pluimpje. Kastanjes zijn rijk aan voedingsstoffen als B vitamines, kalium, vitamine E en zink. Je kunt ze poffen, roosteren of koken. Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes, leg ze daarna ongeveer 15 - 20 minuten in de oven op 200 graden totdat de schil openbarst. Verwijder deze en het vliesje wat erom heen zit (deze heeft een bittere smaak). Je kunt de kastanjes combineren met rode kool of spruitjes, maar in puree vorm is het ook lekker bij wildgerechten. Vind je het moeilijk om de wilde en tamme kastanje uit elkaar te houden? Van oktober t/m december zijn ze ook verkrijgbaar op de markt, betere supermarkten, toko's, Turkse en Marokkaanse winkels of de groenteboer.