Kou een smoesje?

Volgens Jan Bourgois, professor inspanningsfysiologie, heeft het lichaam meer moeite met zich op te warmen dan af te koelen. Dit verklaart dan ook dat mensen meer moeite hebben met zichzelf motiveren om buiten te gaan sporten in de kou, dan wanneer het warm en lekker weer is.  Maar volgens Jan kan je wel wennen aan de kou. Dit door je regelmatig bloot te stellen aan kou, waardoor je de kou steeds beter kunt verdragen. Blijf dus lekker buiten sporten! Kies hierbij wel de juiste kleding uit:

  • Kleed je niet te warm, maar in laagjes. Wanneer je bij de minste inspanning al gaat zweten, heb je je waarschijnlijk te warm aangekleed. Wanneer je in beweging blijft en voldoende warmte produceert is dit geen probleem, maar wanneer dit niet het geval is en je kleding nat is geworden van het zweet koel je (te) snel af. De oplossing hiervoor: kleed je in laagjes. Hierbij kan je iets uittrekken, en bijvoorbeeld om je middel knopen, als je het te warm krijgt en iets aan wanneer je het te koud hebt.
  • Draag tijdens het sporten geen katoen. Kleding van katoen absorbeert vocht, houdt het vast en kleeft tegen je huid, waardoor je afkoelt. Niet voor niets is sportkleding meestal gemaakt van polyester. Dit neemt snel het zweet op en houdt je huid droog, waardoor je juist minder snel afkoelt.
  • Denk aan de uiteinden van je lichaam. Deze zijn namelijk het gevoeligst voor de kou. Hierbij kan je denken aan een muts, handschoentjes of oorbeschermers.
  • Sport niet in te kleine schoenen. Dit kan zorgen voor een slechte doorbloeding, waardoor je meer kans hebt op zeer koude tenen/voeten.

Bron:
Een heel leven lang +gezond