Wat zijn de voedingswaarden?

Er zitten kleine verschillen in de voedingswaarden per 100 gram als het gekookt is.

  • De zoete aardappel bevat 94 kcal, de gewone aardappel 86 kcal.
  • De zoete aardappel bevat 20,5 gram koolhydraten, de gewone aardappel 17,9 gram.
  • De zoete aardappel bevat 2,3 gram vezels, de gewone aardappel 1,5 gram.
  • De zoete aardappel bevat gram 1,1 eiwitten, de gewone aardappel 1,8 gram.

Deze verschillen zijn redelijk te verwaarlozen per portie.

 

Het verschil

In de voedingswaarde zit weinig verschil, maar welke verschillen zijn er wél? De gewone aardappel wordt in Nederland verbouwd, dit in tegenstelling tot de zoete aardappel. Omdat de zoete aardappel geïmporteerd wordt, ligt de aankoopprijs hoger dan de gewone aardappel. Kies je liever voor producten van Nederlandse grond of voor een financieel voordelig product, dan is de gewone aardappel de beste keuze.

 

Gezonde bereidingswijze

De manier van bereiden bepaalt ook of het past binnen een gezond voedingspatroon. De voorkeur gaat uit naar de caloriearme bereiding, waar geen extra vet wordt gebruikt. Hierbij kan je denken aan koken, poffen, stomen of grillen zonder vet.

 

Is zoete aardappel gezonder dan de gewone aardappel?

Terugkomend op de vraag of zoete aardappel gezonder is dan de gewone aardappel. Nee, ze verschillen weinig als het gaat om de voedingswaarde. Beide producten passen goed binnen een gezond voedingspatroon als je het met een caloriearme manier bereid. Dus varieer lekker met beiden knollen!

Bron: https://nevo-online.rivm.nl/