De gemiddelde Nederlander eet per dag 9 tot 10 gram zout, terwijl dat niet meer dan 6 gram per dag zou moeten zijn. Ook als je geen zout toevoegt aan het eten kun je makkelijk teveel zout binnenkrijgen. Er zit bijvoorbeeld al veel zout in brood, soepen, sauzen en kant- en klaarmaaltijden.

Wat kun je zelf doen:

  • Kies voor het product met het laagste zoutgehalte. Kijk hiervoor naar het natriumgehalte op het etiket. Het zoutgehalte staat namelijk op het etiket vermeld als natrium. Neem per dag maximaal 2,4 gram natrium (6 gram zout).
  • Kant-en-klaarmaaltijden bevatten veel zout, koop deze dus niet te vaak.
  • Proef je eten eerst voordat je er zout op doet. Vaak doe je er al zout op uit gewoonte, terwijl het niet nodig is.
  • Er zijn zoutsoorten waarbij circa 70% van het natrium is vervangen door andere mineralen zoals kalium. Voorbeelden zijn JOZO Bewust en LoSalt. Kalium verhoogt de bloeddruk niet.
  • Gebruik in plaats van zout kruiden, specerijen en andere smaakmakers zonder zout om je eten op smaak te brengen. Denk bijvoorbeeld aan kerriepoeder, paprikapoeder, knoflook, peper, basilicum of laurier.

Wat weet jij over zout? Doe de zoutquiz op hartstichting.nl.

Bronnen:

www.worldactiononsalt.com

www.hartstichting.nl

www.voedingscentrum.nl

www.consumentenbond.nl